Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
A természetről a természetben c. program bemutatása

A Kerekerdő Alapítvány természet-centrikus

környezeti nevelési programjai

 

Működő programformák

Az alábbiakban mindazon programokat felsoroljuk, melyekhez az alapítványnak valamilyen köze van, vagy korábban volt. Ezekben, vagy mint kezdeményezők, vagy,  önálló szervező, vagy társszervező, vagy lebonyolító, veszünk, vagy vettünk részt.

 

1. Természetismereti túrasorozat

Hétvégi egész napos túrák, melynek során 10-20 km-t gyalogolva elsősorban Vas megye természeti területeit bejárva természetismereti foglalkozások zajlanak. Szeptembertől júniusig havonta átlagosan 2-3 túra van. A résztvevők átlagos létszáma 20-30 fő. 1990 óta szervezünk ilyen túrákat.

 

2. Autóbuszos kirándulások

Egy egy nagyobb térség (pl egy nemzeti park) legfőbb jellegzetességeinek bemutatását szolgáló 1-3 napos program. Az iskolai szünetekre építve tanévente 2-3 kirándulást szoktunk szervezni. Résztvevők létszáma 30-50 fő. Ez a programtipust is 1990 óta műveljük.

 

3. Erdei iskolai hétvégék

Tanévente négy, évszakonként egy péntek estétől vasárnap estig tartó program. A  helyszinek évszakonként mások , de évente ismétlődnek. A program során alapos természetbúvárkodásra van mód, mely a gondosan kiválasztott helyszín és az adott évszak jellegzetességeit ismerteti meg kiscsoportos terepi foglalkozások segítségével, melyeket avatott szakemberek vezetnek. A helyszínek lefedik Vas megye legjellemzőbb természeti területeit. 1992 óta  szervezünk ilyen hétvégéket.  A résztvevők átlagos létszáma 50-70 fő.

 

4. Ökosuli

1998-ban  hívtuk életre ezt a programot. Az iskolai tanévhez igazodva a bejelentkező csoportoknak egy rendhagyó természetismereti órát tartunk. Ennek jellemzője, hogy az adott évszak jellegzetességeihez igazodva mutatjuk be a területen tapasztalható jelenségeket. Mivel a hely ugyanaz, csak az idő változik, így  alapos tapasztalati tudást szerezhetnek a gyerekek. Évente három négy iskolai osztály vesz részt ezen a programon.

 

5. Vetélkedők

Több nagyobbszabású vetélkedő tartozik érdekeltségi körünkbe. A "Mocorgó" hétfordulós, az egész tanévet átfogó vetélkedő, volt mely Sopron és Szombathely iskolái között zajlott kétévente. Általában 30-40 tíz fős csapat vett rajta részt. Négy ilyen vetélkedőt bonyolítottunk le a Gyermekek Házával együttműködve. A "Kikelet" negyedikeseknek szóló megyei tanulmányi verseny, melyet a Vas Megyei Pedagógiai Intézet gondoz.. Alapítványunk a lebonyolításban közreműködik. Éveken keresztül több mint ötven három fős csapat vett rajta részt. Három fordulós tereporientáltságú vetélkedő. 1994 óta  valósul meg. A "Gayer Gyula verseny" szintén megyei tanulmányi verseny hatodikosoknak, a Kikelethez hasonló paraméterekkel. Eddig három ilyen versenyt rendeztünk.  Ötször  került sor a "Természet napjai" c. vetélkedőre, amit a Gyermekek Házas a Kerekerdő Alapítvánnyal közösen hirdetett meg. A vetélkedő a tavaszi jeles napokhoz kötődik. Hetedikesek öt fős csoportjai vehettek rajta részt. 

 

6. Táborok

Legfontosabbnak tartott programformánk. Immár 1992 óta minden évben legalább két tábort szervezünk. A felsőcsatári Süni tábor, melyet 1991 óta minden évben megszerveztünk egy "komfortos" tábor, melyen évente 40-70 fő vesz részt. A terepi természetismereti foglalkozásokat egy néphagyományos időkerethez illetve más jees napokhoz illeszkedő programok egészítik ki. A Szőcei szénagyűjtő tábor félnomád tábor. Az utóbbinál, melyet 1990 óta rendezünk meg a kiscsoportos terepi foglalkozásokat egy természetvédelmi kezelési munka is kiegészíti. Öt tábort szerveztünk Velemben, mely a felsőcsatárihoz hasonló felépítésű.  Kétévente Mocorgó tábort szerveztünk az északi középhegységben. Összesen négy ilyen táborra került sor. 1998-ban szerveztük meg először a Pajta tábort a szombathelyi Múzeumfaluban (négy turnus) mely kisiskolásoknak szóló napközis tábor, melyen évente 250 gyerek vesz részt. A tábor programja a hagyományos falu életéhez kötődő programokat nyújt (háziállatok, kert, kézműves foglalkozások, stb.) 1999 óta szervezzük meg az Ökotábort a Kámoni Arborétumban, mely kisiskolásoknak szóló természetismereti napközis tábor. Hat ilyen tábort szerveztünk.. (Alapítványunk nyaranta általában hét tábort  szervez, ill. bonyolít le.)

 

7. Apadó Kút c. program

1993-ban hívtuk életre ezt a programot, melynek lényege, hogy a tanév során iskoláscsoportok valamilyen természetbúvárkodó, gondozó, védő tevékenységet folytatnak lakóhelyük közelében valamilyen konkrét területen. (Fogadj örökbe...!) A 25-30 csoportnak szomszédolásokat terepgyakorlatokat, évzáró konferenciát és tábort szerveztünk. Ezt, a korábban, mintegy 200, főként vidéki Vas megyei gyereket érintő programot  2004, ben Ökopásztor néven újjáélesztettük.

 

8. Jeles napok

Már a környezeti nevelési programjaink kezdetén is gyakran szerveztünk programokat különböző zöld jeles napokon. Már az első Föld napján is árusítottunk nehezen hozzáférhető ismeretterjesztő kiadványokat, azóta ez rendszeressé vált. Az elmúlt években több vetélkedőnk egyes fordulói kapcsolódtak különböző tavaszi jeles napokhoz. Az Őszi erdei iskolai hétvége általában a Takarítási világnapra esik ekkor afféle szezonvégi nagytakarítást szoktunk végezni. Több akalommal volt már programsorozatunk az Állatok világnapján, a Víz világnapjához, vagy a Madarak és fák napjához kapcsolódva. Több éven keresztül az Erdők hetét is megrendeztük. Az utóbbi években rendszeresen szervezünk utcai akciókat az Európai autómentes napon. Legnagyobb rendezvényeink a Múzeumfaluban megrendezett Állatok világnapja és a Kámoni Arborétumban megrendezett Madarak fák napi kulturális programunk. 

 

9. Bázisiskolai -óvodai program

Tavaly ősszel arra törekedtünk, hogy olyan tartós kapcsolatot építsünk ki iskolai osztályokkal óvodás csoportokkal, melyek révén több évig hetente 1-2 órát rendszeresen foglalkozunk a gyerekekkel valamilyen közeli területen (parkok) ezt havonta rendszeres kirándulások és az év végi erdei iskola erdei óvoda koronáz meg. Jelenleg is több ilyen csoportunk van.  Más programjaink sikeres megvalósítása érdekében is több iskolával kötöttünk együttműködési megállapodást. Partnereink: Weöres Sándor Óvoda (Olad), Nárai Óvoda, Gotthard Jenő Általános Iskola, Kőszegszerdahelyi Általános Iskola, Váci Mihály Általános Iskola, Bercsényi Miklós Általános Iskola, Zrínyi Ilona Általános Iskola,

 

10. Képzések Gayer Gyula szabadegyetem

A velünk kapcsolatba került pedagógusok és óvónők számára hirdettük meg több alkalommal a Gayer Gyula szabadegyetemet. A két napos rendezvény  (előadássorozat és terepgyakorlat) az általunk fontosnak tartott programformák és módszerek népszerűsítését szolgálta. A Vas Megyei Pedagógiai Intézettel való együttnűködés révén akkreditált továbbképzésnek is számított. Alkalmanként 35-40 résztvevő volt jelen.

 

11. Ismeretterjesztő kiadványok

Az elmúlt időszakban kiadtunk egy három részből álló plakátsorozatot és egy nyolc darabos képeslapsorozatot az Őrségi Nemzeti Parkról. Folyamatban van több kiadványunk is. Létrehoztunk egy fotóadatbázist mely további kiadványokhoz szolgál alapul. Több természetfotókból álló kiállítási anyagot is létrehoztunk, melyet vándoroltatunk a megye településein. Ilyen 40-60 fotóból álló kiállítási anyagunk van az Őrségi Nemzeti Park növényeiről a Rába természeti értékeiről, a Vas-hegy és a Pinka-mente természeti értékeiről, illetve a Nyugat-dunántúl természeti értékeiről

 

12. Módszertani könyvek kiadása

Az elmúlt évben jelentettük meg környezeti nevelési módszertani könyvsorozatunk az "Encián könyvek" első darabját. A Természetről a természetben, c. könyv több mint 300 oldalon színes képekkel illusztrált formában, tucatnyi szerző műveként saját programjainkat is bemutatja. A könyv országos terjesztését is megszerveztük.

 

13. Könyvterjesztés

Az elmúlt években többször is a Föld Napja alkalmából olyan börzéket szerveztünk, melyen könyvesbolti forgalomba nem kerülő környezeti nevelési kiadványokat árultunk. Mintegy tizenkét kiadó, ill civil szervezet olyan könyvét  szereztük be és adtuk el kiadói áron, melyek a természetközpuntú, tapasztalati ismeretekre törekvő, tevékenykedtető programok létrejöttét segítik.. A Föld Napja elmúltával is sok könyv maradt nálunk. Ebből származott az az ötlet, hogy folyamatosan lehessen nálunk vásárolni ilyen kiadványokat. Azóta létrehoztuk központunkat, az Ökocellát, most is sok könyvet árusítunk. A központ környezeti tanácsadó irodaként is működik, így a környezeti neveléssel kapcsolatos információkkal is segítjük a térség pedagógusainak munkáját.

 

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]