Skip to content
Kezdőlap / Hírek / Mentsük meg a felsőcsatári tábort!
Mentsük meg a felsőcsatári tábort!

Mentsük meg a felsőcsatári tábort!

A Kerekerdő Alapítvány 2023. második felében kampányt indított a Felsőcsatár határában álló gyermektábor megmentésére.

Csatlakozz a Kerekerdő Alapítvány kampányához!

A mintegy 100 éves épület a Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdona. A tábor bázisán több mint 30 éve valósítunk meg természetvédelmi táborokat, erdei iskolai programokat. Környezete nagyrészt Natura 2000 terület és jelentős kulturális örökségvédelem alatt álló értékek hordozója. Így a kampány a közvagyon megőrzését, a közösségi értékek védelmét és a fenntarthatóságra nevelést is szolgálja. A tábort üzemeltető szombathelyi AGORA kulturális központ 2022-ben műszaki okokra hivatkozva bezárta a tábort, és az elmúlt két évben semmi érzékelhető nem történt az állagmegóvás és a felújítás érdekében.

Itt írhatod alá a petíciót:

Az aláírásgyűjtés célja, hogy az illetékes döntéshozók megtegyék a szükséges lépéseket a felsőcsatári tábor felújítására, hogy az ne váljon az enyészet áldozatává, vagy önös üzleti magánérdekek martalékává és minél előbb újra fogadni tudjon táborozókat, erdei iskolai és más gyermekcsoportokat.


Járulj hozzá adománnyal a tábor megmentéséhez! Itt érheted el az adománygyűjtő felületet:

Felsőcsatár határában, Szombathelytől alig 20 kilométerre, az osztrák határtól pár száz méterre, a Vas-hegy egyik erdők ölelte tücsökzenés csücskében bújik meg az a gyermektábor, ahol az elmúlt, mintegy fél évszázad alatt gyermekek ezrei szereztek életre szóló élményeket, meghatározó tapasztalatokat a természetről. A Kerekerdő Alapítványt működtető stáb tagjai közül többen a apró gyerekként jártunk először ezen a varázslatos helyen. Évtizedek múlva felnőttként, természetvédelmi szakemberként, pedagógusként tértünk ide vissza. Azóta (1991.) minden nyáron megrendeztük természetvédelmi táborunkat, a Süni tábort, tavasszal és ősszel pedig erdei iskolai programjainkat. Volt olyan év amikor öt alkalommal is gyerekekkel töltöttük meg a tábort.
Azóta a Vas-hegy és a Pinka mente a Kerekerdő Alapítvány tevékenységének egyik „szent” helyévé vált, ahol a felsőcsatári gyermektábor bázisán (az alapítvány előzményeit is beleszámítva) 33. éve szervezünk környezeti nevelési programokat. Ezen kívül szakértők bevonásával tanulmánykötetet adtunk ki a térség természeti és kultúrtörténeti értékeiről, számos saját adattal, megfigyeléssel bővítve az ismeretek körét. A hegy értékeit a helyi lakosságnak szánt színes brossurában és a hegyen felállított hat nagy méretű tájékoztató táblán is bemutattuk. Elősegítettük, hogy a környék Natura 2000 terület lett. Természetőri feladatokat is ellátunk és kétkezi munkával is tettünk a hegy értékeinek megőrzéséért.

Az elmúlt két évben semmi nem történt a felújítás érdekében. Tapasztalataink szerint a hasonlóan magára hagyott, külterjes körülmények között álló épületek gyorsan, a rohamos pusztulás útjára lépnek.

Ha van emléked, fotód, egy jó történeted a felsőcsatári táborról, vagy segítenél a kampányban, a tábor megőrzésében (önkéntes munka, adomány, anyag, stb) írj nekünk:
e-mail: kerekerdoalap@gmail.com

Közvetlenül a Kerekerdő Alapítvány alábbi számlájára tudsz utalni:
10918001-00000008-44450018

Cégként is segítheted a tábor megmentését. A Kerekerdő Alapítvány közhasznú szervezetként tudja fogadni a céges adományokat. Ez esetben vedd fel velünk a kapcsolatot:

E-mail: kerekerdoalap@gmail.com;
Telefonszám: 30/3956624

Előre köszönjük a segítséget!
#kozosertekeink #CERV